Piggen.org

Commandos 2: Men of Courage.

Dit artikel schreef ik eerder voor PopcornCulture.

In 1998 liet Pyro Studios met de eerste Commandos zien dat Spanjaarden meer kunnen dan stieren pesten, SEAT’s bouwen en met tomaten gooien. Dat is natuurlijk nogal stigmatiserend van me, en ik heb bovendien die game nooit gespeeld, maar waar ik naartoe wil is dat drie jaar later – met daartussen nog een uitbreiding – het tweede deel verscheen. En dat deel, Commandos 2: Men of Courage, is mijn favoriete game.

De Commandos-games zijn real-time strategy games, waarbij je in de Tweede Wereldoorlog met een klein team van geallieerde elitesoldaten missies in vijandelijk gebied dient te volbrengen. De teamleden hebben allemaal hun unieke vaardigheden. Zo is er de ‘groene baret’ (sterk, redelijk snel, een mes als favoriete wapen), de dief (het snelst en stilst, maar kan geen vijanden vastbinden), de spion (kan met een vijandelijk uniform aan vijanden afleiden, wegsturen of verdoven/doden met een injectiespuit), de grenadier (kan handgranaten gebruiken en mijnen opsporen of leggen), de duiker (kan duiken, een enterhaak gebruiken en messen gooien), de chauffeur (kan vallen leggen), de scherpschutter (de naam zegt het al), de ‘verleidster’ (kan vijanden afleiden) en nog een hondje (Whiskey), dat met geblaf vijanden kan afleiden en voorwerpen door een level kan dragen.

Legio mogelijkheden

Je start elke missie met een selectie van de commando’s en daar moet je het mee doen. De missies zijn groots opgezet en zitten vol met vijanden, gebouwen en voorwerpen. Doordat je met zowel Duitse als Japanse vijanden te maken hebt kom je nog eens ergens. Zo zijn er missies in China, Parijs, kasteel Colditz, de Noordpool, en bij de rivier Kwai.

De hele game draait om planning en tactiek. Kijken waar de vijanden staan en hoe ze zich voortbewegen, waar verstopplekken zijn, wat je met de vijand wilt gaan doen – ontwijken, tijdelijk uitschakelen of doden – en met wie. De mogelijkheden zijn legio. Een klassieke Commandos-actie is om een vijand uit zijn positie te lokken met een pakje sigaretten en hem daarna uit te schakelen. Met een vuistslag (en dan vastbinden), of met een mes, of met een geweer, of met explosieven, of met een berenval. Zoals gezegd heeft elk personage zijn (of haar) eigen kwaliteiten en deze zijn soms ook te combineren. Je kunt de chauffeur een draad laten spannen en de daar de grenadier een handgranaat aan laten maken, voor een explosieve struikelpartij.

Je eer en carrière hangen af van je effectiviteit tijden je missies. Je pensioen trouwens ook…

Als je een missie hebt volbracht krijg je een scorekaart met beoordeling op enkele deelgebieden. De nadruk ligt daarbij op geweldloosheid, maar zeker op een lagere moeilijkheidsgraad kun je ook wel guns blazing door een level gaan. Ook al krijg je dan al snel de hele rimram – “Achtung! Sie greifen an!” – achter je aan. Ik nam zelf altijd rustig de tijd om de situatie te beoordelen en zo geweldloos mogelijk een missie te voltooien. Bij iets als Command & Conquer had ik altijd nét zorgvuldig wat afweergeschut en een paar fabriekjes neergezet, en dan kwamen er al tig vijandige tanks en vliegtuigen de boel vergallen. Mij te jachtig. Commandos is echt mijn game. Ik het spel ook een keer of drie uitgespeeld en speel soms nog een mod, waarbij alles weer wat anders en moeilijker is. De mooie beelden – ook nu nog – en sfeervolle oorlogsmuziek zijn gebleven.

Bergafwaarts

Het instructieboekje alleen is al kunst. Luchtig en uitgebreid worden instellingen, teamleden, wapens, vaardigheden, vijanden en voorwerpen besproken. Er is zelfs de moeite genomen om historische onjuistheden te noemen. Al zullen de meesten wel weten dat de bunkers in La Rochelle in het echt meer dan drie hangars hadden, en dat er helemaal geen piranha’s voorkomen in Azië.

Jammer genoeg is het na deze game bergafwaarts gegaan met de serie. Commandos 3: Destination Berlin was op de een of andere manier een stuk minder, en met de shooter Commandos: Strike Force werd de plank al helemaal misgeslagen. Pyro Studios maakt tegenwoordig alleen nog maar games voor mobiele apparaten, dus het zal qua Commandos waarschijnlijk hierbij blijven. Maar ik zou veel over hebben voor een nieuw deel zoals deze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *