Piggen.org

‘De rol van vrouwen in de media’.

De titel zal niet helemaal de lading dekken, maar ‘de rol van vrouwen in de media’ was iets wat we bij het eerste vak van Communicatiewetenschappen moesten bestuderen – voor de liefhebbers was er later nog gender studies. Het onderwerp werd beperkt tot politieseries en zo kocht ik de dvd-box van het achtste seizoen van Baantjer, om bij het kijken vooral op Prins te letten en driftig aantekening te maken. Ik interpreteerde de opdracht alleen een beetje vrijelijk en kreeg een onvoldoende.

Enfin, ik kwam op dit onderwerp omdat ik op maandag na Voetbal International soms niet snel genoeg zap en zo een stukje in Koning Voetbal terecht kom. Dat is een gemaakt-gezellige voetbalquiz op RTL7, van het type ‘kijk ons mannen eens van voetbal houden’. Er lopen daar ook twee modellen rond, in een soort scheidsrechterspakje met kort rokje en decolleté. Het enige wat ze doen is af en toe opdraven om in het Italiaans de score te vertellen. Naast dat de helft van het publiek het waarschijnlijk toch niet verstaat, kun je dat ook net zo goed met een scorebord doen. Die zijn er ook gewoon.

Het frappeert me dat er zo veel te doen is omtrent vrouwen aan de top, maar dat er aan de onderkant – om het zo te zeggen – nog dit soort dingen nodig worden geacht. Ik kijk graag naar Formule 1  en daar staan ook nogal wat van die (gesponsorde) vrouwen. Na de finish vormen ze een klappende erehaag voor de podiumfinalisten, en voor de start staan ze startnummers en vlaggen omhoog te houden. Voor dat laatste zou je bij de bouwmarkt ook wel iets kunnen vinden.
Bij wielerwedstrijden heeft het misschien nog iets praktisch (iemand moet toch die bos bloemen en dat knuffelbeest geven), net als bij autoshows (als je de vrouwen maar dicht genoeg bij de auto’s zet), maar voor de rest heeft het voor mij niet echt een functie en zal het de vrouwenpopulatie als geheel misschien ook geen goed doen. Het is natuurlijk werkverschaffing, maar volgens mij hoeft zoiets allemaal niet meer zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *