Piggen.org

Heel Holland bakt. Gezellig.

Ik ben natuurlijk niet de enige, maar ik ben fan van Heel Holland bakt. Ik zapte er vorig jaar een keertje langs en dacht meteen ‘wat een leuk programma’. Het werd vaste kost na het journaal van 20.00 uur. Luchtig, vrolijk, positief en leerzaam. Gevouwen chocolade, tempereren, paleisbanket, ik had er nooit eerder van gehoord.

Het is zo anders dan veel kookprogramma’s, met al die boos kijkende figuren. ‘Jij gaat bij hem in de keuken staan, hij is streng en heel perfectionistisch. Jij gaat met hem mee, hij is perfectionistisch en heel streng’. Ik kan me nooit aan de indruk onttrekken dat scènes over worden gedaan omdat er per ongeluk iemand lachte. Bij Heel Holland bakt zijn er alleen maar leuke mensen. De provinciaalse Aat, de wat onhandige Farida, de wat excentrieke Jaap, de prachtige Maartje – echt eentje om verliefd op te worden. Ik vind het vooral een gezellig programma.
Ook mooi hoe het hele proces in beeld wordt gebracht, in een soort van bak-partytent op een mooi landgoed, met regelmatig shots van vertwijfeling bij de deelnemers, soms bijna tot wanhoop aan toe. Schitterend.

Niet dat ik veel met bakken heb. Sowieso niet met taarten en koekjes, aangezien ik niet zo’n zoetekauw ben. Ik heb wel een keer een stuk of zestig worstenbroodjes gebakken voor mijn verjaardag. Het was een enorm karwei, maar ze waren wel lekker en het was leuk om eens te doen. Qua bakken zit ik dus een beetje in dat discours. Ik stel het me ook wel eens voor.

“Het deeg is goed gebakken en het gehakt lekker gekruid. Het broodje is mooi gevuld. Het spek zit er ook strak om, dus dit is een mooi Royke” – je weet wel, van Roy Donders. “Maar je moest bokkenpootjes maken, Martijn. Da lijkt er misschien wel een beetje op, maar da is toch net wa anders.”

‘Da’ en ‘wa’ dus. Lekker Brabants, lekker gezellig. Mooie vent, die Robèrt van Beckhoven. Meester Boulanger én Meester Patissier ook. Ik heb dan zelf een keer zestig worstenbroodjes gebakken, al was dat dus ook geen klein karwei.
Daarbij is het andere jurylid Janny – ‘culinair publicist’, al noemen we dat tegenwoordig misschien ‘foodie’ – ook goed te pruimen is. En natuurlijk Martine Bijl. Fantastische vrouw. Ik hoop dat ze snel herstelt.

Jammer dat er geen mannen meer meedoen in de finale. Het moment van het seizoen was wel voor een man, toen Jaap het nodig vond om een Hindenburg op z’n Battenburg te maken, omdat die zaken bijna hetzelfde klonken. Het maakt me verder niet zo veel uit wie er wint, als Martine Bijl maar gezellig terugkomt voor een volgend seizoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *