Piggen.org

Kijk even voorbij Volkswagen.

Ik volg het nieuws over het Volkswagen-schandaal op de voet, maar wat mij betreft is er meer onzuivere koffie.

Ik heb een aantal jaren een abonnement op de AutoWeek gehad en bij zo’n beetje elke test werd er geconstateerd dat het in de praktijk gerealiseerde verbruik (bij normale rijstijl) nogal afweek van de fabrieksopgave (volgens de New European Driving Cycle in een laboratoriumomgeving) – lees hier een korte uitleg waarom. Aangenomen wordt dat het verschil op zijn minst 25% is. Het moge algemeen (en al lange tijd) bekend zijn dat je een beetje genept wordt.

Natuurlijk is Volkswagen ontzettend laakbaar – er is een verschil tussen frauderen en gebruik maken van mazen in de regelgeving – maar over de hele linie is het dus allemaal niet zo zuinig als het lijkt. Daarmee ook niet zo schoon als het lijkt, want verbruik en uitstoot zijn lineair aan elkaar gekoppeld. Dat geldt ook voor hybrides en elektrische auto’s. Een hybride is door de verbrandingsmotor min of meer onderhevig aan dezelfde discrepantie als een ‘normale’ auto, elektrische auto’s halen hun geclaimde actieradius ook niet en moeten daardoor eerder aan de stekker. Die stroom moet ook weer ergens vandaan komen.

Metsubsidie Outlander

Maar dat iemand de mazen van de wet gebruikt kun je diegene niet kwalijk nemen. Dan hebben de verantwoordelijken iets niet goed gedaan. Naast dat de gedateerde Europese verbruikstest – geïntroduceerd in 1970, voor het laatst geüpdatet in 1997 –  ondanks kritiek van consumentenorganisaties en wetenschappers nog steeds gebruikt wordt, geeft de Nederlandse overheid op basis hiervan flinke kortingen op (zogenaamd) zuinige auto’s.
Inmiddels wordt het stelsel afgebouwd, maar volgens berichten is er de afgelopen jaren al tussen de 5,2 en 6,4 miljard euro korting op milieuvriendelijke auto’s gegeven. Van modale (benzine- of dieselaangedreven) Renaults en Volkswagens (jaja) tot hybrides als de Toyota Prius en Mitsubishi Outlander, en elektrische Nissans en Tesla’s, die volgens de test in aanmerking komen voor korting. Ook enkele Porsches en Audi’s vallen eronder.
Dan hebben we het bij hybrides over auto’s die hoogstens enkele tientallen kilometers puur (of grotendeels) elektrisch kunnen rijden, op basis daarvan in een subsidiecategorie komen, maar waarbij de eigenaar evengoed alleen op benzine kan rijden – wat op de snelweg sowieso vooral het geval is. Elektrische auto’s worden niet zelden meteen weer in het buitenland verkocht. Daar heb je als Nederland dus niet zo veel aan.

Al kun je er niet direct vanuit gaan dat die miljarden aan subsidie zonder de stimulering zo in de schatkist waren gevloeid, toch lijkt het mij dat er zonder die maatregelen wat meer geïnvesteerd – minder bezuinigd – had kunnen worden op zorg, onderwijs en/of veiligheid. Ook niet onbelangrijk.

Het is niet dat ik tegen ontwikkelingen ben, het milieu niet belangrijk vind of zelf niet duurzaam bezig probeer te zijn – ik eet weinig vlees, gooi m’n batterijen netjes in zo’n bak en scheid m’n afval vrij maniakaal – maar ik kan me ook niet verenigingen met het beeld dat we op de rand van de ecologische afgrond zouden staan. Het is op zich natuurlijk goed dat er belang aan wordt gehecht, maar je kunt ook overdrijven en het lokt wat mij betreft iets te veel een pavlov-reactie uit.
Als ik iemand in een Tesla zie rijden, dan zie ik niet bepaald iemand die de wereld aan het redden is. Ik zie dan eerder iemand die met flinke korting een luxe auto rijdt. Dat kun je iemand ook niet kwalijk nemen, maar ik vind het wel zonde van het geld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *